lunes, 6 de septiembre de 2010

VIATJAR AMB FILLS I NÉTS

Per a  una mare de família i més encara, de família nombrosa cosa que obliga a fer tants d'esforços per a no ser pels teus fills un dictador sinò un amic, el fet de fruiramb ells d'aquesta amistat compartint els esforços i les alegries d'un viatge allà on sigui, no té preu.

La primera experiència la vaig viure a l'estiu de 1980 quan la Xon, per treure'm del damunt les moltes cabòries que tenia a causa de les meves responsabilitats com Alcaldesa de Cassà, em va proposar fer una escapada cap a la Vall d'Ordesa en plan campistes.

CAMPING DE TORLA I ARRIBADA A LA VALL D'ORDESA

Ho vaig trobar preciós i fèrem llargues caminades fins arribar a l fons de la Vall però el repós de la tornada, llegint sense presses ni destorbs damunt l'herba humida, compensava de tot.


Però  quedaven molts més llocs pletòrics de bellesa per descobrir i per això, un cop saturades de les panoràmiques de la Vall d'Ordesa  emprenguèrem una nova ruta cap a Ordal

on em va caldre  protegir-me contra els mosquits que es veu que trobaven la meva sang molt gustosa!
 La següent visita la fèrem a la Vall de Bujaruelo pel mig de la qual passava un rierol d'aigües transparents i no vàrem poder evitar la temptació de prendre un bany ben refrescant sota la mirada silenciosa i gens xafardera d'unes quantes vaques
.
Però faltava l'excursió més espectacular: en el pre-Pirineu de Jaca, dessota la població de Rodellar, en l'anomenada Serra de Guara, s'obre el Barranc de Mascún, de quasi 6  km. de llargada al qual s'accedeix després d'un desnivell de prop de 500 metres. El lloc impresiona. Per alguna cosa el seu nom, d'orígen àrab, vol dir "lloc on habiten els esperits"
Són espectaculars les seves formacions rocoses moltes d'elles batejades amb noms simbòlics. Quan hi vàrem anar estava tot molt sec però quan hi ha fortes riuades es fa molt perillos doncs queden amagades les moltes gorges que hi ha.
Arriba un punt en el qual, per continuar, t'has de submergir en una mena de llac d'aigües fosques i buscar la sortida per l'altra punta. Jo, naturalment, em vaig negar a capbuçar-m'hi però la Xon, que per alguna cosa és espeleòloga, cosa que la portà de nou a la Vall de Bujaruelo, anys més tard, per explorar-ne una gran sima, ella si que va travessar mentre jo l'esperava amb el cor en un puny.

--------------------------------------

A ESCÒCIA AMB LA MONTSE

No fou fins el 2006 que vaig rebre una altra invitació a viatjar amb una filla. Aquesta vegada la idea fou de la Montse: "Per què no aprofitem els vols barats de Ryanair i fem una escapada fins a Escòcia?" Però la idea se li ocorregué en el mes de novembre per marxar durant el pont de la Puríssima! Feia un fred per aquelles altures! I a les 5 ja era tot fosc. Mai havia aprofitat tant un llit d'hotel!
Però un viatge a aquest país tan bonic i tan ple de història i amb tanta personalitat i tan fidel a les seves tradicions, sempre val la pena.



GLASGOW, DESTÍ DEL VOL I LLOC D'ESTADA





A EDIMBURG HI ANÀREM EN TREN I EL VISITÀREM EN BUS


Però arrivàrem  dalt el Castell de Maria Estuard tan cansades i congelades que no tinguèrem ni ànims per entrar a visitar.lo!


LLAC NESS I URQUART CASTLE

Anar a Escòcia i no travessar les Highlands, contemplar la immensitat del llac Lomon, i arribar finalment al famós llac Ness i, en la seva riba, evocar totes les gestes que esdivengueren en el castell Urquart, seria com una descortesia per en Nessy, el drag tan bonifaci que em contempla cada dia des de damunt la torre del meu ordinador...


ADÉU, NESSY!!

LA TERCERA ESCAPADA: AMB UN FILL I UNA NÉTA

L'inici d'aquest tercer viatge va començar, sense saber-ho, 'l'any 2008 amb aquells intercanvis que fan els Instituts a causa del qual una nena polaca anà a casa la meva néta Alba, després la visita fou al revés, més tard les dues famílies feren amistat i hi hagueren viatges cap a Polònia i de Polònia cap aquí, etc. etc.

Però volgué el destí que es despertés en mi l'afecció a l'Esperanto que havia començat quasi seixanta anys enrera i es va despertar perquè aquella família eren de Bialystoc, ciutat on va néixer Zamenhoff, el creador de l'esperanto i que, de retruc, va fer decidir  l'Alba a fer el seu treball de recerca de fi de batxillerat, sobre l'Esperanto.

Calia per tant anar a fer un "treball de camp" a Bialystoc amb l'Alba i s'hi va unir, amb gran alegria de tots, en Sisu, el meu fill petit (es pot dir "petit" a una persona que ha passat dels 45?) I per tot això, el juny del 2009 emprenguèrem viatge cap a Polònia.




Mentre l'Alba s'allotjava a casa la seva amiga, a nosaltres dos ens havien reservat una habitació en un poblet veí SUPRSL i, com que passem tant de temps separats, aquella intimitat fou molt gratificant.



Tant aviat estàvem a una casa com a l'altra i, tot fent camí, sempre trovàbem un moment per descansar...



Però el que no podíem fer era oblidar el motiu que ens havia portat allà: l'Esperanto! i per això l'endemà mateix vàrem localitzar la seu de l'Associació, jo em vaig atrevir a parlar esperanto amb el secretari i l'Alba va poder saludar la Sra. Presidenta.



Jo tenia un gran interès per conèixer Kruszyniany, el darrer reducte dels tàrtars en terres poloneses, prop de la frontera amb Bielorùssia. S'hi conserven algunes de les seves típiques vivendes, una petita sinagoga de fusta que és una veritable relíquia i el gran cementiri on tots els musulmans de les rodalies hi fan encara els seus enterraments.



La part norest de Polònia on estàvem nosaltres ñes anomenada en algunes guies turístiques !La Polnia dels boscos ombrívols i els llacs cristal.lins" i és en aquest boscos on es consentra la més gran reserva de bisonts del món, els "zubras". Ens calia, per tant, apropar-nos també a una d'aquestes reserves i, com podeu comprobar, no em feren gens de por!



EL VELL MOLÍ DELS NOSTRES AMICS: UN LLOC ÍDIL.LIC




I si ens havíem endinssat en els boscos ara ens calia navegar per algún dels seus molts llacs. Ens embarcàrem en el llac Augustov on l'Alba es va sentir molt marinera....




No es pot abandonar un país sense fer honor a la capital: Varsòvia. Així ho fèrem tot i que em vaig quedar sense poder visitar el barri jueu recordant "El pianista" i tantes altres històries com hem llegit. Ni vaig poder anar a Cracòvia, a Auchswitz...Caldrà mantenir l'esperança de tornar-hi....



Fi de trajecte a la bonica ciutat de Poznan on, des del rellotge de la torre de l'Ajuntament, cada hora surten dues cabres a celebrar les campanades a cops de banya i on, des del seu aeroport, tornàrem a casa.
 



viernes, 3 de septiembre de 2010

DE NORD A SUD PER LA PENÍNSULA

Viatjar per Europa tenia per a nosaltres un innegable encant. Semblava que si sortíem de casa i no anàvem lluny era com no escapolir-se. Però ja passada aquella primera fal.lera havia arribat l'hora de fixar-nos una mica més en les belleses de la Península, de Nord a Sud. Al Nord el 1976 i al Sud el 1977.
Quin loc millor per fruir del Nord que els paratges formosos del Pirineu? Una travessa pel Parc d'Aigües Tortes, pel LLac de St. Maurici,  les obres mestres del romànic de Taüll, cap a Benasque en el Pirineu Aragonés...
Una primera parada a Salardú per prendre vistes i un dinar de camping a Espot

Omplir-nos els ulls amb tota la bellesa i majestuositat de la Vall de Boí i passejar per la riba del llac de St. Maurici
Trepitjar els camins empedrats de Taüll camí de l'esglésoa romànica amb el tresor dels frescors dels seus murs...


i al final un nou espectacle de bellesa natural en el parc de Benasque ja en el Pirineu Aragonés i....CANVI DE CUINERA!!

Quant a l'any següent nosaltres sols decidírem anar cap al sud el primer que va canviar va ser la vestimenta. Passar de la fresqueta del Pirineu per fer front a la temperatura d'Andalúsia en ple més d'agost, calia prevenir-se.
La primera acampada la fèrem a Vinaroz abans de prendre un bany refrescant dessota el Penyal d'Ifac.
Volíem també visitar Cartagena doncs allà feu la mili el nostre fill Jordi i també Benidorm per comprobar, passats tants anys, com hem canviat tant Benidorm com jo!!
Una altra paradeta a la Línea de la Concepción per fer una foto a tot l'anacronisme que representa el tristement famós Penyal de Gibraltar: un troç d'Espanya que ja nos ens pertanyan i un tooç d'Anglaterra, allunyat del seu país. Quines contradiccions aporta la Història!!
 
Tenint en compte que en Jordi és un ad.dicte a les películes de l'oest americà no podíem perdrer l'ocasió de visitar els escenaris de la serra d¡Almeria on es filmen les anomenades "espagueti-westerns" espais ben curiosos que pretenen imitar (com comprobaríem molts anys més tard) els escenaris de Tucson on s'acostuma a filmar les millors "peklis" de l'Oest.




I si de Història parlàvem davant de Gibraltar, com no hem de seguir parlant-ne tot passejant per l'interior de l'Alhambra de Granada!  És un dels grans avantatges de viatjar: tot el que aprens o recordes o repasses si en tens ganes.
 
I si Granada et deixa admirat a Còrdova et passa el mateix tot i que a mi em va agradar més C+òrdova que no Granada (parlo dels monuments) i no sabria dir el perquè  Però tot el recorregut que porta fins a la Mesquita i el monument en si mateix els vaig trobar com més
marcats per la pàtina dels segles.....
I ara, per continuar el viatge, em trobo que no sé per què no tinc fotos de Sevilla. I tantes com en vàrem fer! De la Giralda, el Barri de Sta. Creu, la Torre de l'Or, el parc de M. Lluïsa...però no les trobo en lloc i em cal acomiadar-me del viatge tal com ho vàrem fer: passant per terres de La Manxa amb una petita parada per dinar al Parador de Despeñaperros i tornar cap a casa a esperar un altre viatge veurem a on.

CAMÍ DE ÍTACA

Ho va escriure Konstandinos Kavafis i ho va musicar Lluís Llach. També jo he deistjat tota la vida emprendre aquest camí, sense pressa, no importa que el viatge duri molts anys.
També jo he sentit, la necessitat de llibertat que crida el poeta:

Companys, alliberem les barques
de tanta corda inútil!
Hi ha grans rius que ens esperen...

Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca
has de `pregar que el camí sigui llarg,
ple d'aventures, ple de coneixences.
Has de pregar que el caí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port que el teus ulls ignoraven
i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.
Tingues sempre al cor la idea de Ítaca.
Has d'arribar-hi, és el teu destí,
però no forcis gens la travessia.
Éspreferible que duri molts anys,
que siguis vell quan fondegis la illa,
ric de tot el que hauràs guanyat fent él camí,
sense esperar que et doni més riqueses....

1969: Aquest fou l'any en què alliberàrem les barques i, després de repartir deu criatures entre els familiars (cinc per parella) ens llenç+arem a la nostra particular conquesta d'Ìtaca.


Fèrem l'entrada triomfal per Carcassona, camí de París, que llavors ens semblava llunyà i quasi inabastable....Però això si, sempre amb el fogò de campìng preparat, fins i tot davant l'entrada de Versalles.

Amb un d'aquells trens ràpids i comodíssims que encra no circulaven per aquí, fèrem una escapada fins a Brusel.les i de retorn, a Tarascón, en Jordi es va sentir com si fos en Tartarín!!

Al 1974 li va tocar el torn a la "Costa Azul": Niza, Cannes, Mònaco...


Que lletges les fotos d'aquell temps!!

A l'any 1975 anàrem a la conquest de Itàlia amb una paradeta a Marsella per admirar-ne el port.




Continuar cap a Itàlia per comprobar que la Torre de Pisa està inclinada de veritat i que, a Roma, la Fontana de Trevi té molts atractius.
A Florència vaig comprobar que no havia perdut la mania de posar un dit davant l'objectiu.....
i navegant pels canals de Venècia es feu realitat un altre somni.

Però em quedava encara un cosa millor: després de pujar al Vesubi, trepitjar la cendra grisa, tirar pedres dins el cràter encara incandescent....arribar a Pompeia o tot el meu amor per la Història i per la arqueologia es varen veure compensats.
I després de tants monuments i tanta grandiositat ens calia una mica de natura i la vàrem trobar a les ribes del llac de Garda -que a més és el títol d'una peça de piano que tocava a la meva joventut-